<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%>
BDE, Blind ziende, Boekbespreking, Ring, sharon Cooper

Zonsondergang

Algemene Informatie

De site met wijsheden van de groten der aarde.

Citaten zijn altijd vertaald in het Nederlands, waarbij getracht is de essentie van het origineel zo dicht mogelijk te benaderen. Er zijn pagina's met allerlei verzamelde wijsheden, of die van een bepaald persoon zoals b.v. van Boeddha of Gandhi. Ook zijn er pagina's op onderwerp met uiteenlopende onderwerpen als liefde en management en de dood.

Tevens vind je op deze site informatie over speciale onderwerpen zoals filosofie, esoterie, reincarnatie en Bijna Dood Ervaringen (BDE). Verder zijn er Boekbesprekingen betreffende deze onderwerpen.

Lees ook eens een mooi verhaal zoals beschreven in Speciaal/levensles het zal je verrijken!

Nieuw:

Boekbespreking van "Daarna" door DR Bruce Greyson. Wat nabij-de-doodervaringen onthullen over het leven en ons bewustzijn.

 

Mooie levensles? lees dan eens;

Verhaal "een echte indiaan" in levensles

Meer weten over het Boeddhisme? lees dan

Goede vraag goed antwoord.

Op deze pagina vind je boekbesprekingen van boeken met een directe relatie tot de onderwerpen zoals besproken op deze site .

1. Autobiografie van een Yogi, Paramhansa Yogananda

2. Blind ziende,

3. De hemel op aarde

4. De keizer die flauw viel

5. De tunnel en het licht

6. Eindeloos bewustzijn, Pim van Lommel

7. Geleid door het licht

8. Gesprekken met God, Neale Donald Walsch

9. Paulo Coelho

10. Shanti Devi

11. Waar God woont , Dr. Melvin Morse

12. De Celestijnse Belofte, James Redfield

13 Over de dood en het leven daarna

14. Een blik in de eeuwigheid

 

 

 

 

 

 

Het leven is eeuwigdurend;
en de liefde is eeuwigdurend;
en de dood is slechts een horizon;
en een horizon is niets behalve de begrenzing van onze waarneming.

Rossiter W. Raymond 1840-1918

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boekbespreking

Boek: Blind Ziende

Schrijver: Kennith Ring / Sharon Cooper

Subtitel: Bijna -doodervaringen van blinden

 

Er zijn wetenschappers die de tunnel en het licht (slechts twee van de door Raymond A. Moody geconstateerde elementen van een BDE) verklaren door een tekort aan zuurstof in de hersenen. Juist daarom was voor mij persoonlijk het onderzoek naar bijna dood ervaringen bij blinden door Kenneth Ring en Sharon Cooper een heel belangrijk bewijs.

 

Het sterke punt van dit boek is ten eerste dat de onderzoekers hun onderzoek op een wetenschappelijke manier hebben opgezet. Zij zijn er in geslaagd om 31 blinden/slechtziende mensen te vinden met een BDE/BLE. Van deze mensen maakte 80% gewag van "visuele" gezichts indrukken tijdens een BDE/BLE. De meeste van hen uiten hun claim zonder een spoor van twijfel, ook al waren zij op het moment zelf misschien verrast of zelfs verbluft. Evenals ziende beschreven zij ervaringen in vaak minuscule details waaraan een zeer scherp gezichts vermogen te pas moet zijn gekomen. Het moge duidelijk zijn dat het moeilijk is een grote controle groep te vinden met verifeerbare verklaringen die voldoen aan alle kenmerken. Desondanks stelden zij enkele gevallen aan de orde die bevestigen dat de geclaimde visuele percepties niet langs conventionele wegen te verklaren zijn. Zo hebben zij zelfs ten minste een geval gevonden waarbij de getuigenis van een blinde pati├źnt in alle cruciale opzichten door onafhankelijke bronnen gestaafd werd.

 

Na de publicatie van dit onderzoek hebben zich nog meer gevallen gemeld bij de onderzoekers. Wie het boek met zovele oprechte verhalen leest kan haast niet anders concluderen dan dat in een situatie van (bijna) dood ervaring en Buiten Lichamelijke Ervaring de visuele indrukken direct tot de geest komen, zonder gebruik te maken van onze (lichamelijke) ogen die in deze gevallen controleerbaar "mechanisch" defect zijn.

 

 

 

Citaten:

Citaat 1:

Blind geboren Brad:

Het meest frappante aspect van Brads relaas is de precisie van zijn veronderstelde visuele waarneming. Een voorbeeld daarvan vormt zijn vermelde beschrijving van daags ervoor gevallen sneeuw. Zijn rapportage maakt qua genoemde nuances en details meer indruk dan Vicki's nogal impressionistische verslag van deze fase van de BDE. .. Over de scherpte van de waarneming: Tijdens die ervaring was alles zo duidelijk te zien, dat vergissing gewoon onmogelijk was. .. in feite zo precies dat het bijna zou lijken alsof ik elk atoom ervan kon zien, letterlijk.

 

Citaat 2:

Blind geborene Vicki:

De aanpassing verliep moeizaam in dat opzicht stelde het wel degelijk iets voor. In eerste instantie was het eng. Daarna vond ik het wel leuk en was het OK. Het was een probleem om dingen met elkaar in verband te brengen - wat ik zag en wat ik waarnam, met wat ik had getast en kende op een manier zoals ik mijn hele leven dingen had leren kennen.... Maar veel mensen verbaasd het dat het <zien> niet zoveel indruk op me maakte.

 

Ter aanvulling;

Hierbij de controle groep van 31 door de onderzoekers onderzochte personen samengevat:

 

Status gezichts vermogen
BDE
BLE
Totaal
Blind vanaf geboorte
10
4
14
Verworven blindheid
9
2
11
Zeer slecht ziende
2
4
6

 

 

 

 

 

Waardering: ****

ISBN 90 202 8226 3 NUGI 626Datum 2001

 

Waardering Classificatie
* of ** Deze boeken worden niet opgenomen in de index, omdat het boek niet interessant genoeg is.
*** Interessant boek. Het lezen waard!
**** Interessant boek. Het lezen waard! Met unieke inhoud.
***** Interessant boek. Het lezen waard! Met unieke inhoud. Voor ingewijden.

Zonsondergang

 

Wil je geïnspireerd worden? Lees dan korte verhalen in De wijze levensles.